onsdag, maj 24, 2006

Se på djuren!

I dagens Ring P1 så spelas detta upp från telefonsvararen:

"Vad är främlingsfientlighet? Eller varför blir man främlingsfientlig? Eller sagt i en mildare form: rädd för främlingar. Kan det bero på att konstrasterna är så stora? Ja, nästan som att blanda medeltid med nutid. Främlingsrädsla är inget man behöver känna skam för. Det finns ingen vargflock...som utan vidare släpper in en främmande varg i flocken. Det krävs en lång procedur innan en främmande varg från en annan flock blir accepterad. Den får utstå mycket ny fostran. Den kan bli accepterad. Men även, om den har otur...bli totalt mördad och dödad. Den varg som visar underkastelse och läser signaler, den har störst chans att överleva. I att bli accepterad i flocken." /Rolan D, Helsingborg

Nu är det inte första gången som parallellen djurbeteenden-kontra-människobeteenden tas upp i Ring P1 som ett argument för att vi ska vara mer naturliga (läs "djuriska"). Intressant nog så åberopas oftast dessa paralleller i ämnen som behandlar svåra mänskliga dilemman som exempelvis aborter, feminism, homosexualitet och rasism. Detta trots att mänsklighetens superba intellekt och moral står över hela djurriket. Vi är ju skapelsens krona. Eller?

Gud sade: "Vi skall göra människor som är vår avbild, lika oss. De skall härska över havets fiskar, himlens fåglar, boskapen, alla vilda djur och alla kräldjur som finns på jorden."
Gud välsignade dem och sade till dem: "Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Härska över havets fiskar och himlens fåglar och över alla djur som myllrar på jorden."
1 Mos 1:26,28

Det vore intressant om någon modig individ skulle drista sig att ringa in och förklara att det hett omdebatterade mordet på pojken Bobby är naturligt, då många djurhannar faktiskt dödar avkomman av andra hannar för att öka chansen att få egen avkomma. Var det kanske tom. Guds vilja som verkställdes?

4 kommentarer:

Joacim Persson sa...

Vad är "naturligt" då?

Vad betyder det?

Ludwig Tr sa...

I fall som dessa så står det naturliga för det ursprungliga (djuriska), eftersom vi ska se hur djuren beter sig och regrediera tillbaka till den animaliska nivån. Resonemanget är måhända en aning tvetydigt och motsägelsefullt, men naturligt!

M. Ottemark sa...

Det ligger i tingens onatur att det är således

Vi på Kantarellen sa...

Javsisst... vi djuriska människor, trycker ner invandrarna... sen tar vi de brunögda... sen tar vi de grönögda... sen tar vi brunetter... sen tar vi blondiner... och kvar blir bara jag! :-)