tisdag, maj 16, 2006

I Stalins skugga

I dagens Ring P1 hörde en kvinna av sig ang. kvinnors dubbelarbete: ”Man hör sällan talas om detta att kvinnor faktiskt utför ett arbete när de föder barn.”...”samtidigt kräver vi att det ska vara ett dubbelarbete utanför hemmet”... ”Man ska ha lön.”...”Det krävs naturligtvis politiska beslut”...

Hur kan det då komma sig att det är på detta viset? Jo enligt inringarens extremforskning är detta är en kvarleva från stalinismen:

"Det drabbar ju också barnen detta att lämna hemmet för att de ska också bidra till tillväxt, det här är ju någonting som Stalin hittade på. Han ville ha ut kvinnorna att jobba. Vi kan inte fortsätta med ett sånt system."

Lite längre in i programmet kom första repliken från en andra kvinna som tyckte det var onödigt att ge några ytterligare ekonomiska resurser till kvinnor som skaffar barn:
"Jag blir så ledsen när jag hör att vi ska få mer betalt för att få barn." ... "Är det inte i sig självt en gåva att få ett barn?" .. "Jag tycker man gör sig själv mest en tjänst när man får ett barn." ... "Inte mer lön än det som finns, det är ju reglerat.".


Mot slutet av programmet ringde en tredje kvinna in i samma ämne. Hon ansåg att att kvinnor med barn borde arbeta mindre för att kunna vara hemma och orka bry sig när barnen kommer hem från skolan osv. Ett argument för detta var för att (kvinnan?) skall "kunna njuta mer av vardagen".
Varför detta enbart ska gälla "kvinnor med barn" framgick inte. Andra förslag som syftar till att lösa bland annat detta problem brukar ju åtmistånde innehålla en mindre ensidig analys.

Inga kommentarer: