måndag, maj 15, 2006

Panoptiking

Sverige är ett konstigt land, menar en dam från Malmö som bandar in ett samtal. Tidpunkten var den intensiva och omskakande veckan i januari 2006 då Täppas återigen pekade med hela handen i sin roll som debattledare, denna gång genom att bestämt leda in nästan alla samtal på diskussionen om könshår och trenden att styla sig "där nere".

Damen (som tyvärr var lite otydlig när hon uttalade sitt namn) ville dock inte prata om pubishår, utan om statschefsskap. Det är dock mycket möjligt att det enda som räddade henne från att bli indragen, var att det var just ett telefonsvararbandat samtal (som sattes in pga tekniska problem med telefonlinjerna)

Kungafamiljen! Kungafamiljen gör misstag, för de är vanliga dödliga, "men lever i stort sett ett anständigt liv." Detta menar debattören, skildras inte på ett bra sätt i TV. Ungdomar behöver inte gapflabba åt satir gjord av de intellektuella klasserna, de behöver den trygghet som förebilder som politiker, idrottare och artister ger.

Och de mer seriösa TV-programmen som görs om statschefen slafsar ihop ett helt år av idogt arbete från kungen och hans familj, reducerade till ytliga TV-arrangemang med massa oväsentligheter. "Bättre vore istället att ha kontinuerlig bevakning och offentligt redovisa kungens aktiviteter", tycker Malmöbon.

Ja, man kan inte låta bli att undra hur det skulle bli om man stoppade in kungen + bihang i en The Osbournes-liknande TV-serie. Om allt kungen gjorde sändes skulle det i alla fall bli lätt att förhindra att han går upp mitt i natten, kanske puttar omkull något på rummet och skadar sig eller något. Vi får helt enkelt se om någon annan tar upp tråden! Ständig övervakning, är Sverige som ett "panoptikingdom" lösningen på de starka motsättningarna mellan de republikanska och monarkistiska grupper i samhället?

2 kommentarer:

Anonym sa...

"Pubeshår" heter det, utan I.

Grovt Initiativ sa...

det finns en rolig tecknad serie som heter Real World Knugahuset. den brukar vara med i dagens ETC ibland.