Oljekrisen
Oljekrisen, frågan om uran i Iran och USA:s maktambitioner har givit upphov till flera intressanta samtal i Ring P1 på senaste tiden. Idag till exempel redogör Birger Carlmark vikten av att ta dessa frågor på allvar, och visar hur man med bättre precision kan tolka spelet på den världspolitiska kartan om man sätter begreppet maktsystem i centrum.
MAKTSYSTEMET OCH OLJEKRISEN
"Vissa kretsar i USA har en gammal brittisk geopolitisk uppfattning" säger Carlmark, hänvisande till Storbritanniens forna dagar som kolonialimperium och dess insikt om hur viktigt det är att kontrollera naturresurserna i mellanöstern och asien. "Dessa vissa kretsar har bakom finansiärer, stora banker, bakom sig och även en del ideologer." Dessa är delar av ett maktsystem som är samma system som pågått sedan Trumans dagar.
Dåliga statsfinanser, budgetöverskott och privat skuldsättning hotar nu emellertid USA:s position som världens enda supermakt, och att få kontroll över oljan är prioritering nummer ett. Maktsystemet är dock ett dolt system och har andra ambitioner än vad som kan uttryckas medialt.
Men hoppet kanske inte är ute än - några hjältar, inspirerade av presidenten Roosevelt, motsätter sig det hela. Och Rooseveltianerna får stöd av Forskningen. Ett anfall mot Iran, menar nämligen vissa experter, skulle kunna ge upphov till drastiskt höjda oljepriser - och vad innebär detta för övrigt, rent militärt? En pikant fråga som är värd att reflektera över. Men inte nog med det, en tredje oönskad - för världens medborgare i alla fall - effekt skulle också kunna vara att folk dör. "Det är ett maktsystem, rakt av", konstaterar Carlmark.
OLJEKRISEN OCH "VV"
Birger Pilfält ringer även han in med en vinkel på detta dilemma - en Vetenskapens Vinkel. Han noterar liksom föregående inringare att både oljepriset och bränslepriset skjutit i höjden. Denna iakttagelse i kombination med upplevelsen av att sitta i den sköna vårsolen och njuta av "denna energi som slösas över oss" har satt fart på djupa tankeprocesser, vilket resulterade i hans samtal till Ring P1. Innan vi tittar närmare på vad som sades kan kan det emellertid vara av nytta för oss att fördjupa oss i författaren och forskaren Thomas Kuhns idéer kring vetenskapens väsen och kris."All crises begin with the blurring of a paradigm and the consequent loosening of the rules for normal research. As this process develops, the anomaly comes to be more generally recognised as such, more attention is devoted to it by more of the field's eminent authorities. The field begins to look quite different: scientists express explicit discontent, competing articulations of the paradigm proliferate and scholars view a resolution as the subject matter of their discipline. To this end, they first isolate the anomaly more precisely and give it structure. They push the rules of normal science harder than ever to see, in the area of difficulty, just where and how far they can be made to work." (Professor F. Pajares, The Structure of Scientific Revolutions: A synopsis)
Med dessa ord i minnet, låt oss nu gå vidare. Den Vetenskapliga Vinkeln som Pilfält företräder säger att:
- Nu har faktiskt Forskningen kommit så långt att den utan vidare kan utläsa om det funnits mikroorganismer på Mars och käkat berg och sådant, för många miljoner år sedan.
- Är det inte då rimligt, ja, till och med önskvärt - för Forskningen att plocka fram "en sorts reningsprocess som kan rena vår olja och det alternativa bränsle vi kan producera med vårt eget jordbruk".
"Alla alternativ som kommer fram när det gäller att få ett alternativ till oljeberoendet, de köps upp av de som tillverkar oljan... Vore du arab och du hör att det finns ett slags dieselbränsle som heter RMI diesel [...] som kan produceras av oljeväxter [...] - om du ser det i det perspektivet om du vore arab - så skulle du också köpa upp det patentet och begrava det... så djupt du kan så att ingen någonsin skulle hitta det."Det är alltså kapitalet, det vill säga alla araber som producerar råolja, som upptäcker att något snille kommit på ett alternativ så köper de det patentet och tystar ner det med pengar. Hur ska vi undvika att det tystas? frågar sig Pilfält. Vi har ju ändå politiker, och skattepengarna skulle kunna gå till forskning om RMI diesel. Men istället väljer man att höja priset - konsumenterna får betala.
Och sanningen om reningsmaskinen förblir okänd. Petroleumindustrin sörplar ivrigt i sig sin mörka energidryck av kolväten, skapad av fd. dinosaurier och döda växter som i tiotusentals år lagrats under jordytan. Alla dess resurser behövs för att lägga hela sin tyngd bakom ansträngningarna att hålla hemlig den princip som ligger bakom vad de kallar för "bastardmaskinen". All kraft måste mobiliseras för att bevara oljebaronernas världssystem...
Men ändå finns det de som säger emot. Och det gör de genom att slå numret 099 510 10. Ring P1.
2 kommentarer:
Skönt att se att extremforskningen letat sig utanför instutitionernas stängda dörrar.
Haha, rolig läsning... :-)
Faktum är ju dock att vanliga människor, säkert utan minneslappar och ständigt stressade av programledaren, måste få sin sak sagd på i bästa fall några minuter. Pratar man om stora händelser så låter det, oundvikligen, konspiratoriskt eftersom så mycket ju lämnas osagt.
Fast jag hör hellre folk uttala sig kortfattat och klumpigt om världspolitik än om motorcykelljud och Gud vet vad... Hatar när det ältas barnomsorg tjugo samtal i rad och sedan fortsätter dag ut och dag in. Då byter jag kanal, men jag försöker verkligen lyssna varje dag på jobbet ändå. I bland kommer det några riktiga guldklimpar.
Den här bloggen kommer göra det enklare för mig att byta kanal i fortsättningen. :-)
Skicka en kommentar