torsdag, maj 25, 2006

Ridhus, Barn och Tillväxt.

Först ut i dagens ring P1 var Marianne Lindfors från Stockholm som ville tala om de stadslagda samhällsbärande ridhusens bortfall och de förfärliga konsekvenser detta kommer få för våra barn.

”Jag har funderat väldigt länge på det här. Det har pratats i ett halvår, om att ridhästar på ridhus ska ha tillgång till att gå i hage varje dag fritt. Väldigt många ridhus som ligger i storstäderna har inte tillgång eller möjlighet till hagarna utan måste flytta eller lägga ner.
Det är klart att ungdomar kan ju ta tunnelbana och buss och åka ut till det nya ridhuset eller till andra ridhus. Vuxna kan ta bilen. Men barn, de små barnen kan ju inte ge sig iväg på långa turer ensamma i städerna om inte föräldrarna kan skjutsa dem! Varför är det så viktigt att hästarna skall gå omkring i hagar? Varför är det så oviktigt att barnen skall gå och drälla ensamma på stadens gator och kanske bli knarkare och allt möjligt.”


I gårdagens Ring P1 fick vi veta lite mer om de Svenska barnens framtid och återigen en pekpinne ang. hur naturligheten är satt ur spel, denna gång utifrån ett extremkristet perspektiv.

Sadima: Man läser i tidningar och överallt om tillväxt och hur ska vi göra för tillväxt.
Man har gått ifrån det som är naturligt som Gud har skapat.
Alltså Kvinnan är själva tillväxten gemensamt med sin make. Att de får barn. Och dessa kondomer och preventivmedel har skapat en förbannelse. Snart är det inga svenskar kvar i hela landet.
Täppas: Jag begriper ingenting.
Sadima: Men det förstår du väl att när kvinnan inte vill göra det hon är skapad för, att vara en god hustru och föda barn. Tillsammans med sin make menar jag.
Det finns ju snart inte folk, man får ju stänga igen skolor och samhällen för att det finns inte barn som växer upp och tar efter något mer.
Täppas: Jag vet inte vilken värld du lever i men i Sverige föds det ju förhållandevis ganska mycket barn om du jämför tex. med Italien och Frankrike.
Sadima: Det är ju katastrof där också! Du kan ju inte hålla på och jämföra med dem heller.
...
Kvinnan och maken är nog dum att inte ta sitt ansvar. Alltså svenska männen borde nästan gå utomlands och hämta hustur som vill föda barn och sköta om sina hem.
Täppas: Har du råkat ut för någon kvinna som vill att du ska använda kondom och inte vill ha barn med dig men som vill leka med dig.
Sadima: Jag har en kristen kvinna och sånt talar man inte ens om. Hon är från Ryssland och det var förbjudet att använda sånt. Man blev utesluten från församlingen vilket borde vara i Sverige också. Ingen kristen borde använda kondomer eller preventivmedel.

onsdag, maj 24, 2006

Se på djuren!

I dagens Ring P1 så spelas detta upp från telefonsvararen:

"Vad är främlingsfientlighet? Eller varför blir man främlingsfientlig? Eller sagt i en mildare form: rädd för främlingar. Kan det bero på att konstrasterna är så stora? Ja, nästan som att blanda medeltid med nutid. Främlingsrädsla är inget man behöver känna skam för. Det finns ingen vargflock...som utan vidare släpper in en främmande varg i flocken. Det krävs en lång procedur innan en främmande varg från en annan flock blir accepterad. Den får utstå mycket ny fostran. Den kan bli accepterad. Men även, om den har otur...bli totalt mördad och dödad. Den varg som visar underkastelse och läser signaler, den har störst chans att överleva. I att bli accepterad i flocken." /Rolan D, Helsingborg

Nu är det inte första gången som parallellen djurbeteenden-kontra-människobeteenden tas upp i Ring P1 som ett argument för att vi ska vara mer naturliga (läs "djuriska"). Intressant nog så åberopas oftast dessa paralleller i ämnen som behandlar svåra mänskliga dilemman som exempelvis aborter, feminism, homosexualitet och rasism. Detta trots att mänsklighetens superba intellekt och moral står över hela djurriket. Vi är ju skapelsens krona. Eller?

Gud sade: "Vi skall göra människor som är vår avbild, lika oss. De skall härska över havets fiskar, himlens fåglar, boskapen, alla vilda djur och alla kräldjur som finns på jorden."
Gud välsignade dem och sade till dem: "Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Härska över havets fiskar och himlens fåglar och över alla djur som myllrar på jorden."
1 Mos 1:26,28

Det vore intressant om någon modig individ skulle drista sig att ringa in och förklara att det hett omdebatterade mordet på pojken Bobby är naturligt, då många djurhannar faktiskt dödar avkomman av andra hannar för att öka chansen att få egen avkomma. Var det kanske tom. Guds vilja som verkställdes?

tisdag, maj 23, 2006

Badjävlar!

Albert Nyman gav idag röst åt alla oss som är bedrövligt trötta på att jämt och ständigt behöva höra om Lars Danielsson, time-outer, telefonsamtal och partipolitiska skuldläggningslekar. Vem orsakade Tsunamikatastrofen, egentligen? "Reseföretagen, de som säljer reseförsäkringar och så vidare. [...] Alla dessa så kallade "badjävlar" som åker jorden runt. "

Överklassens unga män [och] deras raseri!

Anteckningar, samtal, ring P1 230506.

Evert Andersson, Munkedalsbo. Vill prata om Ukraina, vitryssland och Göteborg.

Om Vitryssland: "Det var ungdomar som var avantgardet, som det är vid alla tillfällen, oavsett vad frågan är - kan det inte ha förekommit knark, som det gör i andra sammanhang."

"Demogog!!" (plötsligt utfall mot Täppas, som frågar om Andersson stödjer Aleksandr Grigorjevitj Lukasjenko.) Åter, "man kan inte utesluta att det förekommit knark."

Om Lukasjenka vore i Göteborg med en kamera, kunde han visat filmen i Ukraina och sagt att Sverige var minsann en polisstat. Reportagen kan vara helt korrekta (valet i Ukraina) en kamera och fungerande röst i bakgrunden kan vara väldigt vilseledande.

Hur många ungdomar talar om Hiroshima-bomben och Nagasaki? (Svar på fråga från Täppas om det finns en dold agenda i svensk media.)

Avslutande kontenta: Vi måste analysera överklassens unga män [och] deras raseri!

tisdag, maj 16, 2006

I Stalins skugga

I dagens Ring P1 hörde en kvinna av sig ang. kvinnors dubbelarbete: ”Man hör sällan talas om detta att kvinnor faktiskt utför ett arbete när de föder barn.”...”samtidigt kräver vi att det ska vara ett dubbelarbete utanför hemmet”... ”Man ska ha lön.”...”Det krävs naturligtvis politiska beslut”...

Hur kan det då komma sig att det är på detta viset? Jo enligt inringarens extremforskning är detta är en kvarleva från stalinismen:

"Det drabbar ju också barnen detta att lämna hemmet för att de ska också bidra till tillväxt, det här är ju någonting som Stalin hittade på. Han ville ha ut kvinnorna att jobba. Vi kan inte fortsätta med ett sånt system."

Lite längre in i programmet kom första repliken från en andra kvinna som tyckte det var onödigt att ge några ytterligare ekonomiska resurser till kvinnor som skaffar barn:
"Jag blir så ledsen när jag hör att vi ska få mer betalt för att få barn." ... "Är det inte i sig självt en gåva att få ett barn?" .. "Jag tycker man gör sig själv mest en tjänst när man får ett barn." ... "Inte mer lön än det som finns, det är ju reglerat.".


Mot slutet av programmet ringde en tredje kvinna in i samma ämne. Hon ansåg att att kvinnor med barn borde arbeta mindre för att kunna vara hemma och orka bry sig när barnen kommer hem från skolan osv. Ett argument för detta var för att (kvinnan?) skall "kunna njuta mer av vardagen".
Varför detta enbart ska gälla "kvinnor med barn" framgick inte. Andra förslag som syftar till att lösa bland annat detta problem brukar ju åtmistånde innehålla en mindre ensidig analys.

måndag, maj 15, 2006

Språket måste bli mer konsekvent och distinkt

En man som ringer in och uppvisar tydligt missnöje med språk och de experter i samhället som i media yttrar sig på odistinkta och inkonsekventa sätt - till exempel genom att bara prata om vad de "tänker", till skillnad från vad de tycker. De kan tänka vad de vill, anledningen till att man vill ha tag i dem som experter är ju vad de anser, inte vad de funderar! Men den hårdaste kritiken över språket får ungdomar: ringp1_050106_ungdomssprak.mp3 (383 kb)

Täppas svar får bedömas som extremt svårt att placera - är det någon slags svårtolkad "diss" eller är det ett sympatiskt erkännande från programledaren, en Täppasklagan i moll över USA:s kulturimperialism och hur dess vålds-TV negativt påverkar våra barn? Svårt att bedöma, men enligt vår vana så vi kastar i alla fall ut en lina åt er andra Ring P1-entusiaster!

Panoptiking

Sverige är ett konstigt land, menar en dam från Malmö som bandar in ett samtal. Tidpunkten var den intensiva och omskakande veckan i januari 2006 då Täppas återigen pekade med hela handen i sin roll som debattledare, denna gång genom att bestämt leda in nästan alla samtal på diskussionen om könshår och trenden att styla sig "där nere".

Damen (som tyvärr var lite otydlig när hon uttalade sitt namn) ville dock inte prata om pubishår, utan om statschefsskap. Det är dock mycket möjligt att det enda som räddade henne från att bli indragen, var att det var just ett telefonsvararbandat samtal (som sattes in pga tekniska problem med telefonlinjerna)

Kungafamiljen! Kungafamiljen gör misstag, för de är vanliga dödliga, "men lever i stort sett ett anständigt liv." Detta menar debattören, skildras inte på ett bra sätt i TV. Ungdomar behöver inte gapflabba åt satir gjord av de intellektuella klasserna, de behöver den trygghet som förebilder som politiker, idrottare och artister ger.

Och de mer seriösa TV-programmen som görs om statschefen slafsar ihop ett helt år av idogt arbete från kungen och hans familj, reducerade till ytliga TV-arrangemang med massa oväsentligheter. "Bättre vore istället att ha kontinuerlig bevakning och offentligt redovisa kungens aktiviteter", tycker Malmöbon.

Ja, man kan inte låta bli att undra hur det skulle bli om man stoppade in kungen + bihang i en The Osbournes-liknande TV-serie. Om allt kungen gjorde sändes skulle det i alla fall bli lätt att förhindra att han går upp mitt i natten, kanske puttar omkull något på rummet och skadar sig eller något. Vi får helt enkelt se om någon annan tar upp tråden! Ständig övervakning, är Sverige som ett "panoptikingdom" lösningen på de starka motsättningarna mellan de republikanska och monarkistiska grupper i samhället?

Total Trygghet


Sätt in övervakningskameror i alla pensionärers lägenheter, då det kommer att underlätta att garantera Total Trygghet. Ja, det menar Gun Karlsson från Göteborg i ett inlägg till Ring P1.

Hon vänder sig mot Barbro Westerholm, som tidigare kritiserat de krafter som vill placera ett offentlighetens öga hemma hos varje svensk med åldersrelaterade sjukdomar och symptom. Rörelsedetektorer skulle kunna vara ett bra komplement, menar Karlsson, då det ger trygghet åt patienterna.

Förr var det inte samma problem då man hade den gamle tidens sovsalar, vilket naturligtvis inte är önskvärt. Idag har man varsitt rum på äldreboende och då blir det inte något realistiskt alternativ att riva väggarna och ha en enda gemensam lokal för alla äldre. Privatlivets helgd har blivit ansedd och aktad heltidsmedlem i Samhälleliga Diskurssällskapet, omöjlig att rucka på.

Vilket är då problemet som proponenterna av rörelsedetektorer och övervakningskameror vill åt? Varför duger det inte som det är idag? Karlsson: "De går upp, är förvirrade, de bryter benen och vet sen inte var de är. Rörelsedetektorer ger indikation på om man är uppe och rör sig på natten, och om så är fallet kan man sätta in personal." Total Trygghet innebär att man bättre kan garantera de åldriga vårdtagarnas hälsa och rörelsemönster. Karlsson, som själv har arbetat på äldreboende, kan inte se något bättre alternativ.

Man kan med framgång använda begrepp och teorier ur extremvetenskapen för att förklara Total Trygghet-rörelsens idébyggnad och framväxt. Enligt The Law of Fives, en discordiansk teori kring social förändring, så går alla samhällen igenom de fem stadierna Verwirrung, Zweitracht, Unordnung och Beamtenherrschaft och så slutligen, Grummet.

I det första stadiet - Verwirrung, kaos - hade äldrevården begränsade resurser och dåliga möjligheter till planering och samordning. De grekiska filosoferna hade ännu inte formaliserat grunderna till västvärldens idévärld, och istider och en obetvingbar natur tvingade små stammar av primitiva människor till en osäker tillvaro, där endast de sista kvarvarande Neanderthalarnas omsorgsapparat fungerade sämre än våra anfäders.

Zweitracht, det andra stadiet, visar oss en härskande klass som stigit till storhet och makt genom sina undersåtars ömma ryggar. Dessa upptäcker att deras egna intressen inte ligger gemensamma med härskarklassen, och förkämpar för småfolket är inte sena på att peka ut den hotande våldsamma dynamik i systemets inbyggda motstättningar. I Sverige kan vi se hur den socialdemokratiska rörelsen, med rötter i Marx teorier påbörjar kampen för lika rätt och en välfärdsstat där alla har rätt till hjälp och vård oavsett klass. Äldrevården blir mycket utvecklad.

Det tredje stadiet, Unordnung, är det som hotar samhället idag. Unordning, förvirring, är en produkt av försöken att återställa balansen eller uppnå någon slags Hegeliansk syntes. Vårdtagare går upp ur sängen mitt i natten, misstar sina barnbarn för sina barn och privatlivets helgd tornar ensam utan insyn i gubbar och gummors små lägenheter på Vårdhemmet Guldfisken. När stadiet Unordnung uppnåtts, menar Karlsson, "så finns det ingen skada i en extra Total Trygghet, så att ingen puttar omkull något på rummet och skadar sig eller något."

Således kommer vi till de fjärde stadiet, Beamtenherrschaft - byråkratin. Extremforskaren Robert Anton Wilson sammanfattar således samhällstillståndet som ett parentessamhälle;

"In Beamtenherrschaft ages there is ceaseless activity, all planned in advance, begun at the scheduled second, carefully supervised, scrupulously recorded— but inevitably finished late and poorly done. The burden of omniscience on the ruling class becomes virtually intolerable, and most flee into some form of schizophrenia or fantasy. Great towers, pyramids, moon shots, and similar marvels are accomplished at enormous cost while the underpinnings of social solidarity crumble entirely. Illuminati historians, of course, describe these ages as glowingly as Zweitracht epochs, for, although control is in the hands of homo neophobe types, there is at least a kind of regularity, order, and geometrical precision about everything, and the "messiness" of the barbaric Verwirrung ages and revolutionary Unordnung ages is absent.
Om det femte stadiet kanske så lite som möjligt bör sägas. Byråkratin kvävs av sina egna interna mail och berg av printers och de skoningslösa papperslaviner som följer. Vi på Ring P1:ismer-redaktionen ser hur som helst fram emot att höra hur Ring P1 låter i framtiden.


Oljekrisen

Oljekrisen, frågan om uran i Iran och USA:s maktambitioner har givit upphov till flera intressanta samtal i Ring P1 på senaste tiden. Idag till exempel redogör Birger Carlmark vikten av att ta dessa frågor på allvar, och visar hur man med bättre precision kan tolka spelet på den världspolitiska kartan om man sätter begreppet maktsystem i centrum.

MAKTSYSTEMET OCH OLJEKRISEN
"Vissa kretsar i USA har en gammal brittisk geopolitisk uppfattning" säger Carlmark, hänvisande till Storbritanniens forna dagar som kolonialimperium och dess insikt om hur viktigt det är att kontrollera naturresurserna i mellanöstern och asien. "Dessa vissa kretsar har bakom finansiärer, stora banker, bakom sig och även en del ideologer." Dessa är delar av ett maktsystem som är samma system som pågått sedan Trumans dagar.

Dåliga statsfinanser, budgetöverskott och privat skuldsättning hotar nu emellertid USA:s position som världens enda supermakt, och att få kontroll över oljan är prioritering nummer ett. Maktsystemet är dock ett dolt system och har andra ambitioner än vad som kan uttryckas medialt.

Men hoppet kanske inte är ute än - några hjältar, inspirerade av presidenten Roosevelt, motsätter sig det hela. Och Rooseveltianerna får stöd av Forskningen. Ett anfall mot Iran, menar nämligen vissa experter, skulle kunna ge upphov till drastiskt höjda oljepriser - och vad innebär detta för övrigt, rent militärt? En pikant fråga som är värd att reflektera över. Men inte nog med det, en tredje oönskad - för världens medborgare i alla fall - effekt skulle också kunna vara att folk dör. "Det är ett maktsystem, rakt av", konstaterar Carlmark.

OLJEKRISEN OCH "VV"

Birger Pilfält ringer även han in med en vinkel på detta dilemma - en Vetenskapens Vinkel. Han noterar liksom föregående inringare att både oljepriset och bränslepriset skjutit i höjden. Denna iakttagelse i kombination med upplevelsen av att sitta i den sköna vårsolen och njuta av "denna energi som slösas över oss" har satt fart på djupa tankeprocesser, vilket resulterade i hans samtal till Ring P1. Innan vi tittar närmare på vad som sades kan kan det emellertid vara av nytta för oss att fördjupa oss i författaren och forskaren Thomas Kuhns idéer kring vetenskapens väsen och kris.

"All crises begin with the blurring of a paradigm and the consequent loosening of the rules for normal research. As this process develops, the anomaly comes to be more generally recognised as such, more attention is devoted to it by more of the field's eminent authorities. The field begins to look quite different: scientists express explicit discontent, competing articulations of the paradigm proliferate and scholars view a resolution as the subject matter of their discipline. To this end, they first isolate the anomaly more precisely and give it structure. They push the rules of normal science harder than ever to see, in the area of difficulty, just where and how far they can be made to work." (Professor F. Pajares, The Structure of Scientific Revolutions: A synopsis)

Med dessa ord i minnet, låt oss nu gå vidare. Den Vetenskapliga Vinkeln som Pilfält företräder säger att:
  1. Nu har faktiskt Forskningen kommit så långt att den utan vidare kan utläsa om det funnits mikroorganismer på Mars och käkat berg och sådant, för många miljoner år sedan.
  2. Är det inte då rimligt, ja, till och med önskvärt - för Forskningen att plocka fram "en sorts reningsprocess som kan rena vår olja och det alternativa bränsle vi kan producera med vårt eget jordbruk".
Vad är det då som hindrar toppmoderna R&D-avdelningar och universitetsinstitutioner från att öppna upp för en miljövänlig lösning? Detta är ju uppenbarligen (med stöd av Mars-postulatet) inom räckhåll redan idag? Här väljer pilfält att inte blunda för verkligheten - den Vetenskapliga Vinkeln kan inte väja för att dra ut maktsystemsfaktorn i granskande ljus.
"Alla alternativ som kommer fram när det gäller att få ett alternativ till oljeberoendet, de köps upp av de som tillverkar oljan... Vore du arab och du hör att det finns ett slags dieselbränsle som heter RMI diesel [...] som kan produceras av oljeväxter [...] - om du ser det i det perspektivet om du vore arab - så skulle du också köpa upp det patentet och begrava det... så djupt du kan så att ingen någonsin skulle hitta det."
Det är alltså kapitalet, det vill säga alla araber som producerar råolja, som upptäcker att något snille kommit på ett alternativ så köper de det patentet och tystar ner det med pengar. Hur ska vi undvika att det tystas? frågar sig Pilfält. Vi har ju ändå politiker, och skattepengarna skulle kunna gå till forskning om RMI diesel. Men istället väljer man att höja priset - konsumenterna får betala.

Och sanningen om reningsmaskinen förblir okänd. Petroleumindustrin sörplar ivrigt i sig sin mörka energidryck av kolväten, skapad av fd. dinosaurier och döda växter som i tiotusentals år lagrats under jordytan. Alla dess resurser behövs för att lägga hela sin tyngd bakom ansträngningarna att hålla hemlig den princip som ligger bakom vad de kallar för "bastardmaskinen". All kraft måste mobiliseras för att bevara oljebaronernas världssystem...

Men ändå finns det de som säger emot. Och det gör de genom att slå numret 099 510 10. Ring P1.

söndag, maj 07, 2006

Behåringsdebatt

En 69-årig dam från Borlänge meddelade Ring P1 att hon tack vare Internet upptäckt att munsex har blivit väldigt populärt i dagens samhälle. Via olika diskussionsforum och drar slutsatsen att det troligtvis är därför det har blivit så mycket vanligare att ungdomar rakar sina könsdelar, en fråga som Täppas spontant tidigare tog upp i Ring P1 och chockvågorna av detta varade långt under och efter trettondagen 2006.

Majlis Gustavsson i Karlstad hakade med dödssurfar-aktigt dödsförakt på vågen av kroppsbehåringsdebatt. Hennes forskning visade sig vara extrem, men trots sin extremforskning hade hon ändå lyckats dra väldigt klara och tydliga slutsatser.

Även fast och/eller tack vare att ”vi har kommit ganska långt i vårt land nu” så finns det alltså inget hemlighetsfullt och fint längre. Allt ska ligga blottat i det öppna. Ett symptom på detta är att man ser så mycket halvrakade män nuförtiden, och man kan med all säkerhet anta att karlarna ägnar all tid åt att raka sig ”där nere” istället.

Nej! säger Gustavsson, vi måste ”komma på ett högre plan och prata om lite andra saker istället”, även om det är oklart vad - det finns ju väldigt mycket fint att prata om. Då man inte kan prata om allt samtidigt, så menar Majlis att det är bäst att inte tala alls, vilket vi nog får tolka som någon slags extremvariant av Wittgensteins forskning kring kunskap.

Det är frustrerande att det ”antingen ska vara hit eller dit” i samhället, förr i tiden när man inte kunde prata om sexualitet alls menar Gustavsson att det var för extremt åt det andra hållet men att sexuallivet nu helt enkelt ”inte är roligt längre”. Det finns dock en möjlig lösning. Vad alla människor kan göra, för att få en tyngd i livet, är att ”ta fram sin gamla dammiga bibel och läsa och begrunda ordentligt.” Det finns mycket fint i bibeln nämligen.