fredag, april 28, 2006

Va:ismen

Lars: Jo, jag skulle ställa den här frågan: i talspråket använder både lärda män och kvinnor och professorer ordet "va". Ständigt "ska vi göra det, va?", "har jag rätt i det, va?", "vad ska vi göra imorgon, va?" Och det kan höras kanske i timmavis, ordet "va" efter. Va i...vad betyder ordet "va"? ... Att många andra ord läggs också till i slutet av vissa meningar. Och man undrar alltid "eller hur" eller "va" och "va" och "va" och "va" och "va" och "va" och "va" och "va" och "va" och "va". Och "eller hur", "eller hur", "eller hur", "eller hur", "eller hur", "eller hur"
Hiba: Så du har en fråga?
Lars: Ja och då är frågan: vet folk om varför de använder "va" eller "eller hur", "eller hur" eller "va" och "va" jämt.
Hiba: Asså, nu har du sagt "va" jättemånga gånger.
Lars: Men det är bara för att tala om att jag har hört detta, professorer och lärare och alla använder dessa ord, ständigt, och jag undrar varför de använder dessa ord. Hör de inte att det låter väldigt obildat?

...

Hiba: Okej, har du en lösning? Vad ska vi använda istället för "va" [Lars: inte alls!] när vi har en retorisk fråga?
Lars: Jo jo, man ska vara tyst en hundradels sekund ... och sen så fortsätter man med nästa fråga.
Hiba: Men om man vill ha svar?
Lars: Ja då får jag ju svar om jag håller tyst. Frågar du mig, så håller jag tyst. Och sen så frågar du om igen. Och då svarar jag på ett annat, men jag säger inte "va" varenda gång.


Ur Ring P1 2006-04-28


fredag, april 14, 2006

Bloggtips

Bloggtips:
1. Redaktörn - Därför gillar jag Ring P1 - Bra introduktion till Ring P1
2. Rostsverige - koppling till Ring P1 okänd men väldigt fina bilder

Vi är såklart även glada för att intresset för Ring P1 är starkt.

onsdag, april 12, 2006

Konspiratorisk(?) logik kring Milosevic död

Andersson: Så fort man är lite logisk så är det ju det att man är konspiratorisk men historien är ju full av utav mycket mycket viktiga fångar som har försvunnit precis när de är som viktigast.

Jack Ruby gick in och sköt Lee Harvey Oswald inne i fängelset, han var väl då amerikas mest välbevakade fånge. Ceauşescu i Rumänien, han försvann väldigt kvickt innan han hann säga någonting så man ska inte utesluta det här.
...
Nina: men vem skulle vilja att han dog då?

Andersson: Ja det kan man ju fråga sig. I alla sådana här stora ögonblick så är det ju så mycket som inte vi vanliga människor känner till. Som kan komma fram, och då kan det finnas krafter som inte vill det. Det är inte ovanligt i sådana här sammanhang, så jag vill inte kalla mig för konspiratorisk utan logisk.


Ur Ring P1 2006-03-13



lördag, april 08, 2006

Vad händer utanför Ring P1-studion?

Vissa frågeställningar som tas upp under ordinarie Ring P1-tid håller sig inte alltid kvar i själva programmet utan letar sig ut på alla möjliga sätt.
En typ av kontroverser som är regelbundet återkommande är kritik mot programledarna. I dessa fall rör det sig om konflikter kring uttalanden från programledaren som lyssnare inte anser vara opartiska. Dessa situationer leder då och då till anmälningar hos granskningsnämnden för radio och TV. Vid skrivande stund ligger det 23 obehandlade ärenden hos GRN angående programledaruttalanden i Ring P1.
Vi på Ring P1:ismer tänkte nu ta chansen att skriva och länka kring några mer eller mindre aktuella händelser.









Klarspråk tillbaka - i yttrandefrihetens namn!
Nätverket "Klarspråk tillbaka" vill återinföra klarspråk (utan programledare) som Ring P1 fick ersätta efter några år av paralell sändning. Vi hoppas givetvis att detta inte får gå ut över Ring P1 på något sätt men önskar dem ändå lycka till med sin kampanj.

...Detta kan på intet sätt jämföras med det program som sades ersätta Klarspråk: Ring P1. Ring P1 är ett program med utdragna diskussioner med programledarna. Programledarnas egna åsikter kommer tyvärr ofta att styra och/eller dominera diskussionen vilket gör att avvikande och ibland kontroversiella åsikter inte alls kan föras fram på samma sätt som i Klarspråk...


Folkets Vilja - är Folkets Vilja?
Partiet Folkets vilja, ett enfrågeparti som kämpar mot trådlösa mikrovågsbaserade kommunikationssystem har nyligen anmält Täppas till granskningsnämnden för radio och TV efter uttalanden om elöverkänslighet. Folkets vilja kräver nu åtmistone en rejäl ursäkt från Sveriges Radios sida.

...Flera personer som ringde in till Ring P1 talade denna dag om effekterna av 3G-utbyggnaden och riskerna/effekterna av den kraftigt ökade strålningen i samhället. En kvinna berättade om sin väninna, som efter att Götene kommun installerat trådlöst bredband, nu var svårt sjuk. Programledaren Täppas Fogelberg bemötte dem på ett på samma gång både hånfullt och okunnigt sätt: ”Alla kan ju gå omkring och ge sig själv en massa dimmiga diagnoser och sedan säga att jag har ingen lust att jobba – jag vill ha bidrag i stället”. - Täppas Fogelbergs förnedrande uttalanden om dessa människors livssituation kan inte vara förenligt med den uppgift som Sveriges Radio har att utföra på skattebetalarnas bekostnad. En uttömmande ursäkt till alla de som utsatts för de kränkande påhoppen vore på sin plats från såväl Täppas Fogelberg som de ansvariga på Sveriges Radio, säger Donald Forsberg.

Världen idag
Den kristna (livets ordstyrda) tidningen Världen Idag har reagerat på att Täppas i ring P1 bland annat sade "Världen idag är en tidning som vi använder för att låta katterna pinka på här på redaktionen". I en artikel i Världen idag påstås bland annat att detta inte endast är Täppas ensamma gärning utan att det är någon slags homosexuell agenda som ligger bakom denna smutskastning. Denna incident tillsammans med en del annan Världen idag-kritik är kommenterat hos Walentines Värld. Baserat på en något knapphändig information så verkar Ring P1 ha blivit friad denna gång, fritt fram för katter att pinka med andra ord.

...I ett samtal - i det populära programmet Ring P1 - med en av tidningens läsare sa Fogelberg att "Världen idag är en tidning som vi använder för att låta katterna pinka på här på redaktionen". Han tillade att tidningen "är helt styrd utav av Livets ord som sådan, den är lika tillförlitlig som … den är jätteanti-islamsk. Det är som att låta kfml-r beskriva socialdemokraterna." Läsaren invände: " men den för fram sakliga saker" Täppas replikerade. "Oj, oj oj, är det sakligt så är jag Bellman"...

...Med tanke på att RFSL:s pressansvarige Pether Öhlén är en av producenterna på Ring P1 är det lätt att föreställa sig vilka stämningar som råder på redaktionen. Påhoppen på Världen idag tyder på att programmet knappast är en plattform för lyssnares uppfattningar, vilket sägs vara syftet, utan snarare för Täppas och Öhlén...

fredag, april 07, 2006

Frögurkorna


Kjell-Henry: Jag säger så här: du vet också, det vet inte de flesta. För en del är förståndshandikappade, även om de har gått ut en skola. De fick barnbidrag från...retroaktivt från oktober till december. Förra året. Det var en bra julklapp! Men vem var det som fick de mesta pengarna? Det är såna som du värnar för. Riktiga frögurkorna som har kommit hit. De har både fem och sex och sju barn. De behöver aldrig gå och ställa sig på ett golv och slita ut sig som jag har gjort! ... Är du kvar?
Täppas: Pip!
Kjell-Henry: Pip! Du skulle ha för pip! Du försvarar allting sånt som jag nu talar om! Vad tror du när de frågar mig äldre vad ska vi rösta på? Ja, inte på Socialdemokraterna för det heter bidragspartiet! Ta en tärning och släng ut, och ta var som helst för det andra! Nu kan du säga pip en gång till!
Täppas: Jag ska...jag tackar dig för denna mångfald av futtiga sanningar.

Ur Ring P1 2006-03-20

onsdag, april 05, 2006

Experter



Olof: Det är ju det att experterna uttalar sig bestämt i en åsikt. Jag har ju haft lite kontakt med ett lokalt polisprogram här i dalarna och ett naturprogram i P1 där experter har uttalat sig bestämt om en viss sak men sedan efter ett tag när jag har ringt och talat om att det var inte på det viset då har någon annan expert sagt att jag hade alldeless rätt.
Täppas: mmm...
Olof: Det är sånt där man lägger märke till.
Täppas: När någon säger ordet expert så osäkrar vi en pistol.

söndag, april 02, 2006

Kohorn

Curt: Om jag till exempel står i en krogkö tillsammans med en som har en turban eller en kippa som en del har. Om de då inte blir insläppta på grund av det
Täppas: mmm.
Curt: Låt oss säga då att jag är asatroende och står med en hjälm med två kohorn på så tror jag inte att jag kommer in heller men jag kan inte gå till DO och säga att jag blir diskriminerad pga. min religiösa övertygelse. medan de andra då kan det.



















...
Täppas: "Du är bara som en patetisk fjant som, som försöker göra ett stort nummer av att invandrare tar över liksom. Det är bara så korkat så jag orkar inte ens bemöta det."
Curt: "Det gör dom, och lever du tillärckligt länge så kommer du att komma underfund med det själv
Täppas: "Ahja, jag tycker att det är kul med invandring"
Curt: "Aa, det har jag förstått, men det är inte många som gör det. Den lilla klicken som gör det, det är bara dom som får komma till tals"
Täppas: "Jaa, lilla lilla..."
Curt: "Det är bara en promille av det svenska folket"
Täppas:"Mm, vad hade du i matte gubben?"
Curt: "A, det vill jag inte gå in på. Jag har bara sjuårig folkskola vettu"
Täppas: "Jaa, det är mest dom obildade och arbetslösa och bittra som e nazister"
Curt: "Aa, visst, men jag känner mig inte särskillt obildad även, faktiskt. Även fast du påstår det"
Täppas: "Jaa, just det. Men du, ha en riktigt dålig dag!"
Curt: "Tack. Detsamma"

Ur Ring P1 2006-03-28